Buurtschap De Papiermolen komt tot leven
2019

In de jaren vijftig van de vorige eeuw krijgt Groningen een nieuw openluchtzwembad: De Papiermolen. Het bad komt op de plek van een oud buurtschap, eveneens De Papiermolen genaamd. Behalve een oude boom herinnert niets meer aan dit buurtje. Tijdens Open Monumentendag 2019 kwam het voor één dag weer tot leven.

In het zwembad maakten bezoekers een rondgang langs de baden en over de zonneweide. Historische foto’s op groot formaat en een kleine tentoonstelling met maquettes brachten de oude buurt voor even terug. Alle foto's stonden precies op de plek waar ze ooit genomen werden. Hierdoor onstond een prachtig beeld van de oude buurtschap binnen de context van het monumentale openluchtbad uit de jaren 50.

De expositie besteedde aandacht aan het monumentale zwembad met de recent gerestaureerde schilderingen op de tribune, de 18e-eeuwse papiermolen en natuurlijk het hier omheen ontstane buurtschapje. De rondgang eindigde met het beklimmen van de kenmerkende hellingbaan die vroeger naar de kleedkamers in het hoofdgebouw leidde. Ook de kelders van het zwembad, waar de originele én nog werkende bezinken filterbakken staan, waren eenmalig toegankelijk.

Het concept voor de tentoonstelling werd ontwikkeld door GRAS in samenwerking met de gemeente Groningen. Veel lof was er voor het ontwerp dat Studio Anne-Marijn maakte voor deze prachtige tentoonstelling.