2015: Klaas Jan Geertsema - WAL(L)

Foto: Kunstpunt Groningen
Architect Klaas Jan Geertsema ontwierp in 2015 WAL(L), een tijdelijk paviljoen tussen de oevers van de vijver aan de Leliesingel in het Noorderplantsoen. De basis voor het paviljoen was een muur van drie meter hoog op het water. Bezoekers konden ervoor, erlangs en erachter lopen.
De ene keer bevonden bezoekers zich aan de stille kant van het park, dan weer in de gezellige drukte van het festival. Zo vormde het bouwwerk letterlijk een scheiding tussen twee werelden.
Het concept bleek een groot succes: meer dan 12.000 bezoekers, een flink aantal honden, vrijwilligers, medewerkers, bewakers en kinderwagens maakten de overtocht. Nadat WAL(L) afgebroken was, werden het hout en de doeken uit de constructie hergebruikt.
2016: Mark Venema en Yerun Karabey – De som der delen

Foto: Kunstpunt Groningen
Mark Venema en Yerun Karabey, architecten in opleiding, maakten in 2016 De som der delen: een sculptuur van 3.500 gebruikte en inlandse houten balken. Imposant, transparant én spectaculair.
Speciaal voor Noorderzon bouwden Venema en Karabey een paviljoen op de speelweide in het Noorderplantsoen. Het bouwwerk verbeeldde de noodzakelijke verduurzaming die steden de komende decennia moeten ondergaan. De draagconstructie stond hierbij symbool voor de huidige stad.
De makers wilden met De som der delen aangeven dat de bestaande stad als basis moet dienen om een duurzame, leefbare en veerkrachtige leefplek te creëren. Na het festival werd de sculptuur opgedeeld in krukjes, bankjes, tafels en kasten. Zo kreeg het paviljoen een tweede leven. Tijdens het festival konden bezoekers hierop intekenen, om de meubels na afloop te kopen.
2017: Sjimmie Veenhuis – Action>Reaction

Foto: Kunstpunt Groningen
Sjimmie Veenhuis (Emmeloord, 1984) maakte voor Noorderzon 2017 de lichtsculptuur Action>Reaction: een interactieve installatie van 1.000 verlichte schakelknoppen waarmee je zelf je eigen kunstwerk kunt creëren.
Veenhuis draaide met het werk als het ware de verhouding tussen de kunstenaar als maker en jou als beschouwer op een speelse manier om. Door de schakelaars te bewegen creëerden bezoekers hun eigen patronen en illustraties, of veranderden ze het werk van een ander.
Action>Reaction stond symbool voor de toenemende virtuele beleving van de werkelijkheid en de huidige 'on-demand-cultuur’. Veenhuis vroeg zich af: zijn we ons nog wel bewust van het gebruik van een schakelaar? En wat betekent het om iets aan of uit te zetten?
2021: Anna-Lucia Rijff: In-Between

Foto: Kunstpunt Groningen
In 2021 vond Noorderzon verspreid over de stad plaats, op verschillende locaties. GRAS presenteerde samen met Kunstpunt de kunstinstallatie In-Between van beeldend kunstenaar Anna-Lucia Rijff. Die kon je gaan bekijken bij het voormalige graanpakhuis van EMG aan het Eemskanaal.
Wat zijn de grenzen van de fysieke werkelijkheid, en kunnen we daar overheen stappen? De kunstinstallatie In-Between triggerde een state of mind waarin veel meer mogelijk is dan in die fysieke werkelijkheid. Het riep de vraag op wat het precies ís, dat gebied waarin ons brein eindeloos rond lijkt te kunnen dwalen, terwijl ons lichaam daar niet toe in staat is. Je stapte er in een onmogelijke wereld, waar je gevoel voor ruimtelijk inzicht een loopje met je nam.
Beeldend kunstenaar Anna-Lucia Rijff liet zich inspireren door onder andere de Penrose Stairs en de trappenhuizen van M.C. Escher. In-Between maakt deel uit van het doorlopende artistiek onderzoek van Rijff naar het grijze gebied tussen het twee- en driedimensionale.