DAG 2019 // Omloop Nieuw Groningen
2019

Zondag 16 juni reden we in het kader van DAG 2019 de allereerste editie van de Omloop Nieuw Groningen. Van de Oranjewijk tot Onnen, langs Lellens en Nieuwklap: afstanden, de diversiteit van het landschap en de verschillen in bouwstijl ervaar je pas als je door het gebied heen reist. We fietsten in een degelijk tempo langs vrijwel alle nieuwe woonkernen die de gemeente rijk is.

Bonte verzameling

Zondagochtend, 9.30 uur. Voor Spaak staan een stuk of 50 fietsers in het zonnetje te wachten op het startsignaal van de Omloop Nieuw Groningen. GRAS en de Stichting Dag van de Architectuur organiseren de tocht. Het doel? Alle dorpskernen die de dit jaar uitgebreide gemeente Groningen rijk is, bekijken.

Getrainde wielrenners met bruine, gladgeschoren benen en strak pak vertrekken als eerste, in twee groepen. Zij rijden de route non-stop en zullen over een uurtje of twee terug zijn.

Speciaal voor architectuurliefhebbers (getraind of ongetraind) is er ook een toerrit. Onder leiding van wegkapitein Wimer van der Veen vertrekt deze groep als laatste. Een bonte verzameling van racefietsen, een mountainbikes, toerfietsen en stadsfietsen.

Samen uit, samen thuis

De groep toerfietsers wordt begeleid door de wagen van koersdirecteur/ploegleider Clemens en soigneur Sanne. Een berg energierepen en een flinke kist plakbidons zorgen er samen met de nodige bemoedigende woorden en aansporende deuntjes voor dat (bijna) iedereen de eindstreep haalt.

Onderweg passeren we verschillende landschappen, fraaie dorpen en krijgen we een goede indruk van wat 'Groningen' anno 2019 is. In één woord? Prachtig.

Een bijzondere vermelding voor Lambert Kamps, die de bijna honderd kilometer op een honderd jaar oude fiets rijdt, is hier op zijn plaats. Chapeau! De rode rugnummers zijn voor hem. 

Het weer is fantastisch, de sfeer gemoedelijk en materiaalpech wordt beperkt tot een minimum. Niemand rijdt lek en er zijn geen valpartijen. Onderweg wordt zowaar een keer van wiel geruild. Saai? Voor de kijkers wel, maar die zijn er niet

.