Groninger Architectuurmaand
1999-nu

Elk jaar viert Europa op meer of minder feestelijke wijze de Dag van de Architectuur. Ook in Groningen besteden we sinds 1996 op die dag extra aandacht aan bijzondere gebouwen en thema's rondom het architecten- en (steden)bouwersvak. GRAS is vanaf 1999 nauw betrokken bij de organisatie van dit evenement. Sinds 2020 organiseren we niet langer een dag, maar een heuse Groninger Architectuurmaand.

Samen met verschillende partners en vrijwilligers organiseren de Stichting Dag van de Architectuur Groningen en GRAS jaarlijks allerlei activiteiten met een architectuurtintje, voor een zo breed mogelijk publiek. Sinds 2020 doen we dat onder de naam Groninger Architectuurmaand.

Wat houdt zo’n maand in, vraag je je af? Centraal staat de (nieuwe) architectuur in Groningen. Dus gebouwen of plekken die in het voorafgaande jaar gebouwd werden of een significante opwaardering kregen. Je kunt ze bezoeken, en in sommige gevallen mag je zelfs naar binnen.

GRAS organiseert elk jaar diverse tochten en rondleidingen. Lopend, met de fiets of met een heuse Specialistenbus.

Is dat alles? Nou, niet bepaald. Het aantal activiteiten tijdens de editie van 2018 was bijvoorbeeld al niet meer op twee handen te tellen. Van lezingen tot workshops en van films tot ontdekkingstochten. Deze DAG duurde dan ook geen dag, maar twee weken. Mede daarom besloten we hem om te dopen tot Groninger Architectuurmaand

Groninger Architectuurprijs

Als klap op de vuurpijl sluiten we de Groninger Architectuurmaand af met de prijsuitreiking van de Groninger Architectuurprijs. Welk nieuwe gebouw (of welke nieuwe plek) vinden we met z’n allen het best? Er is een online verkiezing, een publieksjury en een vakjury. Daar komen drie winnaars uit – en in sommige gevallen wint één project alle prijzen.

Duizenden mensen brengen elk jaar bij de online verkiezing hun stem uit. Vaak is het tot op het laatst spannend wie er met de eerste prijs vandoor gaat.