De Linkse Mannen lossen het op // S01E02

Heb je een prima inkomen en ben je op zoek naar een koophuis voor je (jonge) gezin? Schrijf dat maar op je buik! In Groningen kom je er niet meer tussen. Huren dan? Ook daar word je niet vrolijk van. Meer dan 1000 euro voor 100 vierkante meter is tegenwoordig doodnormaal. Probeer dan maar eens het eigen vermogen bij elkaar te sparen dat je nodig hebt om ooit een huis te kunnen kopen. De woningmarkt maakt meer kapot dan je lief is!

Van woningmarkt naar volkshuisvesting

Veel Nederlandse steden hebben te maken met dit probleem. Maar: samen met Amsterdam en Utrecht spant Groningen wel de kroon. Er zijn in onze stad te weinig sociale huurwoningen. Daarnaast heeft de zogenaamde middengroep het erg lastig. En juist die groep is van groot belang voor de stad. Hebben we de woningmarkt niet veel te veel een echte markt laten worden?
 
Gelukkig is er hoop. Groningen wil een stad zijn voor iedereen: een inclusieve stad. Een plek dus waar iedereen een goed huis moet kunnen vinden. Maar hoe zorgen we daarvoor? Aan welke knoppen kan de overheid draaien? Wat kunnen corporaties en ontwikkelaars doen? En hoe zorgen we dat dit allemaal gebeurt met een beetje ambitie, en met gevoel voor kwaliteit? Kortom, hoe gaan we (weer) van woningmarkt naar volkshuisvesting?
 
De Linkse Mannen losten het op vrijdag 17 mei op. Dat deden ze met adviseur woningmarkt en woonbeleid Daniel Depenbrock (KAW), corporatiedirecteur Pieter Bregman (Nijestee) en visiting critic Barend Wind, ervaringsdeskundige als inwoner van Amsterdam en woningmarktonderzoeker aan de RUG. Ook Mireille Jeurnink, manager vastgoedontwikkeling bij VanWonen, schoof aan. Verder doken de mannen met directeur Ruimtelijk Beleid Alfred Kazemier van de gemeente Groningen in de Nieuwe Kaart van Groningen. Welke plannen staan er op stapel? Wat gaat waar gebeuren?

Rechtse man van dienst was oud-wethouder Joost van Keulen. Esmé van den Boom, oud-huisdichter van de RUG en winnaar van het Hendrik de Vriesstipendium 2018, was deze aflevering onze artist in residence. Ze deelde haar blik op de thematiek met ons, en deed dat vanuit een originele invalshoek.
 
Uiteraard namen we ook aflevering twee op. Luister hem hieronder terug!

P.S. Heb je de eerste aflevering gemist? Je vindt hem hier.

***

De Linkse Mannen lossen het op is een initiatief van GRAS, Bram Douwes en Wilbert van de Kamp, in samenwerking met 't Feithhuis. De mooie beeldstijl werd ontworpen door Studio Anne-Marijn.