De Linkse Mannen lossen het op // S03E01
2021

Klimaatverandering is met stip de grootste opgave waar we de komende decennia mee te maken krijgen. Als we niets doen zijn de gevolgen voor mens, natuur en milieu niet te overzien. In deze special van de Linkse Mannen gingen Bram Douwes en Wilbert van de Kamp op zoek naar oplossingen.

Het klimaat

Hete en droge zomers, natte winters – ach, als dat het is valt het wel mee met de klimaatverandering, toch? Nou, was het maar waar… Klimaatverandering is met stip de grootste opgave waar we de komende decennia mee te maken krijgen. Als we niets doen zijn de gevolgen voor mens, natuur en milieu niet te overzien. Dus: hop, aan de slag!

Maar hoe ontwerp je nou aan een veranderend klimaat? Hoe houden we de stad in de zomer koel en aangenaam? Wat te doen met verzilting? Moet die dijk nou omhoog of niet?

Hoe zorgen we ook in de toekomst voor genoeg drinkwater? Welke rol speelt de landbouw? Hoe houden we kostbaar zoet water beter vast? En hoe houden we het Groninger land ondertussen rijk en aantrekkelijk?

In deze special van de Linkse Mannen gingen Bram Douwes en Wilbert van de Kamp op zoek naar oplossingen. Welke doos van Pandora staat op ons te wachten? Kunnen we deze opgave vol goede moed te lijf gaan?

Te gast waren deltacommissaris Peter Glas, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving Jannemarie de Jonge en landschapsarchitecten Yttje Feddes en Peter Veenstra, de curatoren van Sponsland: de ontwerpmanifestatie van Act & Adapt. Met hen pelden we de opgave af.

Hoe zou een klimaatadaptief Groningen eruit kunnen zien? Gloort er hoop aan de horizon?

Deze aflevering van De Linkse Mannen lossen het op organiseerde GRAS samen met Klimaatadaptie Groningen, in het kader van de Klimaatadaptieweek (19-25 januari).