De Linkse Mannen lossen het op // S04E04
8 juli 2022

Groningen heeft het mooiste station van Nederland. Punt. Maar de stationsomgeving? Die bungelt in de lijstjes waarschijnlijk ergens onderaan. Zo hebben het Hunzehuys, de voormalige PTT-borg en het gewraakte Stadsbalkon het ooit zo groene en charmante stationsgebied weinig goed gedaan. De Linkse Mannen legden de toekomst van het gebied voor aan hun gasten.

VAN STADSBALKON NAAR STADSSTATION

Gelukkig dient zich een kans aan om de boel een flinke oppepper te geven. Aan de uitbreiding van het station wordt al volop gewerkt. Ook worden er plannen gemaakt voor het Spoorkwartier aan de zuidzijde, met of zonder nieuw cultuurcentrum. En wat te denken van de zone langs het spoor die straks vrijkomt met het vertrek van tabaksfabrikant Niemeyer?

Al die opgaven, al die projecten schreeuwen om een overkoepelend plan en een overkoepelende ambitie. Alleen dan zijn we in staat om alle kansen te verzilveren. Maar hoe verbinden we alle plannen en ambities? Heeft Groningen eigenlijk door wat voor ongeslepen diamant het in handen heeft? En hoe zorgen we dat de gehele stationsomgeving straks net zo mooi wordt als ons markante Hoofdstation?

Bram en Wilbert legden het in de voormalige stationsrestauratie (nu Starbucks) voor aan de kersverse wethouder stadsontwikkeling Rik van Niejenhuis en architect Marnix van der Scheer, die in opdracht van NS werkt aan een plan voor het monumentale stationsgebouw. Te gast was ook stedenbouwkundige Ruben Wiersma, onderdeel van Atelier Stadsbouwmeester en nauw betrokken bij de plannen voor het stationsgebied.

Foto's: Douwe de Boer