Bijna iedereen heeft wel een beeld bij Delfzijl. Klopt dat imago? Om dit te ontdekken woonde presentatrice en programmamaker Janine Abbring in 2007 de hele maand december in Delfzijl. Dertig dagen lang.

Wat heeft Delfzijl nu echt te bieden?

Het zou in Delfzijl ongezellig en guur zijn. Vol politieke en bestuurlijke intriges. En de huizen? Die staan toch vooral leeg. Maar hoe waarheidsgetrouw zijn al deze beweringen? Wat heeft Delfzijl nu eigenlijk echt te bieden? Dat was de insteek van het project Dertig Dagen Delfzijl: een onbevooroordeelde (her)ontdekking.

Dertig Dagen Delfzijl was een initiatief van GRAS en Janine Abbring/Nine Lives. De tien real life documentaires over de zoektocht van Janine naar de kwaliteiten van Delfzijl waren begin 2008 wekelijks te zien bij RTV Noord.

Nieuwe inwoner

Om Delfzijl ook echt te ontdekken was het van belang de stad van zoveel mogelijk kanten te leren kennen. Dat was dan ook de insteek van Janine. Ze deed dit niet als buitenstaander, maar letterlijk als nieuwe inwoner van Delfzijl. Want hoe kun je een plek beter ontdekken dan door er ook echt een tijdje te gaan wonen?

Dertig Dagen Delfzijl betekende de zoektocht naar een huis, een verhuizing, het ontdekken van het winkelaanbod, de Delfzijlster cultuur, het vieren van verjaardagen en feestdagen en het zoeken naar plekken om te recreëren en te sporten.

Dertig Dagen Delfzijl werd mede mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Groningen, de gemeente Delfzijl en de Ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl (OMD).