Interviewlezing Koen van Velsen
2020

Het Groninger Hoofdstation krijgt een flinke upgrade. Dat gebeurt op basis van een ontwerp van Koen van Velsen. In een bomvolle Rabo Studio in het Forum interviewde Jelte Posthumus de architect over de plannen van zijn bureau voor het station. 

Over het nieuwe Groninger Hoofdstation, ambities en goed opdrachtgeverschap

Koen van Velsen architecten heeft sinds de oprichting een rijk en gevarieerd oeuvre opgebouwd: van cultuur tot woningbouw, van zorg tot educatie en van infrastructuur tot kantoren. Bekende werken zijn onder andere de ov-terminal Breda, revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem, de Multiplex Bioscoop op het Schouwburgplein in Rotterdam, de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en het entreegebouw van Paleis het Loo.

De ov-terminal van Breda werd in 2017 door de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) verkozen tot het Beste Gebouw van het Jaar. Diezelfde prijs won Groot Klimmendaal in 2010. Verder was Groot Klimmendaal finalist van de European Union Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award en werd het tijdens het World Architecture Festival verkozen tot het beste health building van de wereld. In 2002 ontving Van Velsen de BNA Kubus en in 2016 werd hij verkozen tot Architect van het Jaar. Van 2009 tot 2014 bekleedde hij de functie van Spoorbouwmeester.

Impressie vernieuwd Hoofdstation // Koen van Velsen architecten

Kenmerkend voor de plannen voor het nieuwe Groninger Hoofdstation is de zorgvuldige wijze waarop voortgebouwd wordt op de monumentale waarde van het uit 1896 stammende stationsgebouw: met recht gevierd als het mooiste station van Nederland. Maar welke keuzes zijn gemaakt en waarom? Wat kan Groningen leren van ontwikkelingen elders in het land? En hoe kijken zij aan tegen de potentie van andere stationslocaties in Groningen? 

Tijdens de avond praatte Jelte ook met Jos van den Hende van Bureau Spoorbouwmeester over het voortraject van de plannen. Stedenbouwer Ruben Wiersma van Atelier Stadsbouwmeester belichtte de ambities van de gemeente Groningen wat betreft het stationsgebied. Daarnaast ging Stadsbouwmeester Jeroen de Willigen in op de waarde van ‘goed opdrachtgeverschap’ bij (grote) projecten als deze.

De hoogtepunten van de avond lees je terug bij de NOS. Onderstaande foto's maakten we zelf, met onze telefoon.

Deze interviewlezing organiseerde GRAS samen met het Atelier Stadsbouwmeester (ASbm), Forum Groningen en de Vereniging tot Bevordering der Bouwkunst. Het was de eerste in een serie activiteiten waarmee GRAS en ASbm aandacht vragen voor de waarde van goed opdrachtgeverschap.