Al een paar jaar organiseert GRAS tijdens Noorderzon bijzondere ontdekkingstochten door Groningen. Onze Urban Tour is inmiddels een begrip geworden (vinden we zelf in elk geval). Urban Tour is géén saaie stadswandeling, en ook geen rondleiding. Het is... anders. Het feit dat de Urban Tours elk jaar uitverkocht zijn, laat zien dat jullie er warm voor lopen. Op 16, 17 en 18 augustus 2019 was het weer zover!

OP ZOEK NAAR DE BRON VAN ONS DRINKWATER

Water. Je draait de kraan open en het is er. Maar waar komt het Groningse kraanwater eigenlijk vandaan? Zit er een put ergens in de grond? Hoeveel water is er eigenlijk? En hoe schoon is het? Bram Esser nam twee keer een groep mensen mee op een ontdekkingsreis naar de bron van ons drinkwater. Samen onderzochten ze op welke manieren water een rol speelt in ons dagelijks leven.

Foto: Douwe de Boer

STROOMSTAD - DE ONGEWISSE WERELD VAN MORGEN

Het is 2050. Je bent een klimaatvluchteling en zit in een asielprocedure voor de stad Groningen. Sinds het Ommeland grotendeels onder water staat, is Groningen op zichzelf teruggeworpen. Hoe is het om in deze stad te leven? Drie avonden lieten deelnemers zich meevoeren op de stromen van dit audiospektakel. Ze ontdekten dat de stad van de toekomst voortkomt uit de stad van het heden.

GRONINGEN OP SPIERKRACHT

Het moet allemaal anders met ons energiegebruik. Dat zette kunstenaars Melle Smets en Kris De Decker aan het denken. Hoe zou de maatschappij eruitzien wanneer we weer veel meer gaan doen met menskracht? Met hun project Human Power Plant onderzoeken Smets en De Decker de mogelijkheden van menselijke spierkracht. Tijdens Noorderzon namen ze twee keer een groep mensen mee op Urban Tour.

Foto: Susan Pathuis