GRAS had aan het begin van de 21ste eeuw de jaarlijkse traditie een diner te organiseren. Niet zomaar een diner: Het Diner. In een informele sfeer en op een bijzondere locatie.

Divers gezelschap in inspirerende omgeving

Het Diner was meer dan een gezellige bijeenkomst. GRAS wilde een brede groep van bij stedenbouw en architectuur betrokkenen op een ongedwongen manier met elkaar laten kennismaken. Ideeën met elkaar uitwisselen in een inspirerende omgeving.

We nodigden elk jaar een divers, maar select gezelschap uit. Daar hoorden stedenbouwkundigen, architecten en projectontwikkelaars bij, maar ook anderen die vanuit een andere achtergrond input leverden of beroepshalve met stedenbouw en architectuur te maken hadden.

2000-2001: Parkeergarage

Een parkeergarage was de locatie voor de eerste versie van Het Diner, de opening van het seizoen 2000-2001. Genodigden reden met hun auto naar het dak van de garage, in het centrum van Groningen. Daar konden ze via de autoradio en via radio's op de dinertafels luisteren naar een bijdrage van Bertus Mulder (internetadviseur van de Tweede Kamer).

2001-2002: Wall House #2

Een jaar later kozen we als locatie voor Het Diner het op dat moment net opgeleverde Wall House #2 in de wijk Hoornse Meer.

Het nieuwe seizoenthema 'De Recreatieve Stad' wilde GRAS samen met de genodigden als handvat gebruiken om meningen en stellingen te poneren en tijdens Het Diner met elkaar in discussie te gaan. 

De avond werd vormgegeven door Lisa Sportel (Studio Frank en Lisa) in samenwerking met Pieter van der Werf en Esther Plomp (MPD Export) uit Groningen. Met Taste This gaven zij antwoord op de vraag wat een Recreatieve Stad kan zijn. Taste This vormde een afspiegeling van verschillende onderdelen uit de stad, toegespitst op de inwendige mens. 

De zes leefruimtes van het gebouw hebben elk een eigen sfeer; dit benadrukten we tijdens Het Diner door zowel de inrichting van de ruimtes als de keuze van de diverse smaken.

2002-2003: Zernikeborg

Het Diner in het seizoen 2002-2003 vond plaats in de Zernikeborg, onder de noemer E_serie. Kunstenaar ax710 mengde het eten van kookkunstenaar elles kookt met de interactieve beleving van de stad. Tijdens de negen gangen tellende maaltijd waren alle gangen gekoppeld aan een nieuwe toevoeging.

Elementen als E701 Pearlescent Real Obsessional White XL, E703 Pearlescent Super Senile Schizo Orange XL en E709 Pearlescent Low Tech Paranoid Tranquilizing Mental Gray XL spraken tot de verbeelding.

Gedurende het diner verkenden we het meest ‘intieme’ deel van de van de stedelijke mens, de hersengangen, tot in de 3e dimensie.

2003-2004: voormalig kantoor OB

De vierde en laatste editie van Het Diner vond plaats in de het oude kantoor van de Openbare Bibliotheek, aan het Hoendiep. De vormgeving was in handen van theatervormgevers Renske Vera de Kam en Harm de Naaijer. Met [ctrl] gaven zij antwoord op de vraag wat de definitie van De Beheerste Stad kon zijn.

We nodigde een aantal tafelheren en -dames uit die zich, genoodzaakt door hun persoonlijke situatie per definitie wel moesten aanpassen in de openbare ruimte: mensen die buiten de 'norm' vallen door hun lengte, omvang of handicap. Zij waren in staat een ander perspectief te bieden.

Op deze manier stimuleerden we de gasten om op een andere manier over beheersbaarheid na te denken en te praten.