Hospital Tour & Masterclass
2019

Eind mei organiseerde GRAS in samenwerking met het expertisecentrum Architecture, Urbanism and Health (RUG) en Building the Future of Health een Hospital Tour & Masterclass. Samen met een groep Chinese toparchitecten bezochten we een week lang verschillende ziekenhuizen in België en Nederland.

Rondleidingen, workshops en gesprekken

Het ontwerpen van ziekenhuizen is een bijzondere ‘niche’ binnen het architectenvak. De architecten die voor de Hospital Tour & Masterclass naar Nederland kwamen, hebben zich erin gespecialiseerd en behoren in China tot de top. Ze realiseerden in hun thuisland al diverse grote ziekenhuizen en zorgcomplexen.

Nederland heeft in het buitenland een uitstekende reputatie op het gebied van architectuur. Daarnaast spreekt de vernieuwende manier waarop we hier nadenken over de relatie tussen gezondheid en leefomgeving ook in China ontwerpers aan. 

We keken tijdens de Hospital Tour & Masterclass naar de gebouwen zelf, naar het gebruik ervan en praatten met ontwerpers en opdrachtgevers. Daarnaast stonden workshops en gesprekken op het programma bij de TU Delft, het Atelier Rijksbouwmeester en het Atelier van de Vlaams Bouwmeester in Brussel.

Van Groningen naar Brussel

De tour voerde de ontwerpers vanaf Groningen langs onder meer Deventer, Amersfoort, Arnhem, Rotterdam, Den Haag, Delft, Amsterdam, Leuven en Brussel. Door een breed spectrum aan gebouwen en instellingen te bezoeken, lieten we de Chinese architecten kennismaken met de Nederlandse zorgarchitectuur. De Chinezen kwamen overigens niet alleen informatie halen, maar deelden ook hun eigen ervaringen. Zo leerden we van elkaar.

De bedoeling is om van deze tour/masterclass een jaarlijks terugkerend evenement te maken, steeds met een andere insteek rond de relatie tussen gezondheid, architectuur en de kwaliteit van de leefomgeving.