Eind mei organiseert GRAS in samenwerking met het expertisecentrum Architecture, Urbanism and Health (RUG) en Building the Future of Health een Hospital Tour & Masterclass. Samen met een groep Chinese toparchitecten bezoeken we een week lang verschillende ziekenhuizen in België en Nederland.

Rondleidingen, workshops en gesprekken

Het ontwerpen van ziekenhuizen is een bijzondere ‘niche’ binnen het architectenvak. De architecten die voor de Hospital Tour & Masterclass naar Nederland komen, hebben zich erin gespecialiseerd en behoren in China tot de top. Ze realiseerden in hun thuisland al diverse grote ziekenhuizen en zorgcomplexen.

Nederland heeft in het buitenland een uitstekende reputatie op het gebied van architectuur. Daarnaast spreekt de vernieuwende manier waarop we hier nadenken over de relatie tussen gezondheid en leefomgeving ook in China ontwerpers aan. 

We kijken tijdens de Hospital Tour & Masterclass naar de gebouwen zelf, naar het gebruik ervan en praten met ontwerpers en opdrachtgevers. Daarnaast staan workshops en gesprekken op het programma bij de TU Delft, het Atelier Rijksbouwmeester en het Atelier van de Vlaams Bouwmeester in Brussel.

Van Groningen naar Brussel

De tour voert de ontwerpers vanaf Groningen langs onder meer Deventer, Amersfoort, Arnhem, Rotterdam, Den Haag, Delft, Amsterdam en Brussel. Door een breed spectrum aan gebouwen en instellingen te bezoeken, laten we de Chinese architecten kennismaken met de Nederlandse zorgarchitectuur. De Chinezen komen overigens niet alleen informatie halen, maar delen ook hun eigen ervaringen. Zo hopen we van elkaar te kunnen leren en de discussie op gang te brengen.

De bedoeling is om van deze tour/masterclass een jaarlijks terugkerend evenement te maken, steeds met een andere insteek rond de relatie tussen gezondheid, architectuur en de kwaliteit van de leefomgeving.