Kinderworkshop: Één dag landschapsarchitect
21 oktober 2023

De tuin van Wall House #2 kan een opfrisser gebruiken. Met dat doel stofte GRAS het beproefde concept Eén dag architect af, en klopten we aan bij de jongste generatie Groningers. Wat waren hun ideeën voor de tuin van dit bijzondere gebouw?

Wall House #2 was niet ontworpen om in Groningen te worden gebouwd. Nu staat het er toch. Lange tijd heeft het huis dienstgedaan als artist recidency. Het ontwerp voor de tuin in Groningen was met opzet sober gehouden, zodat de ruimte zich door de jaren heen zou kunnen vullen met het werk van de kunstenaars in het huis verbleven.

Dat kwam er nooit van. Intussen heeft het gebouw niet langer de functie van kunstenaarsverblijf. Omdat Wall House #2 in 2026 zijn vijfentwintigjarig bestaan viert, zou dit een uitgelezen moment kunnen zijn om het ontwerp van de bestaande tuin met een frisse blik te bekijken.

Met dat doel stofte GRAS het beproefde concept Eén dag architect af. We gaven er speciaal voor Wall House #2 een draai aan. Daarvoor klopten we aan bij de jongste generatie Groningers. Hoe moest de tuin van Wall House #2 er volgens hun de komende vijfentwintig jaar uitzien?

Mathijs Dijkstra, landschapsarchitect en directeur van LAOS, en kunstenaar, grafisch ontwerper en bioloog Peter de Kan sloten aan als workshopleiders. Samen met een groepje kinderen uit groep 7, 8 en de brugklas gingen ze aan de slag met een nieuw ontwerp voor de tuin.

Aan het einde van de middag stonden er een aantal heel verschillende maquettes. Maar één ding hadden ze gemeen: op iedere plattegrond veel bomen, struiken en bloemen.