Lijn 3
1999

Lijn 3 was het allereerste GRAS-project ooit. Op 18 september 1999 stond de Groninger wijk Vinkhuizen in het teken van het geluid. Driehonderd Vinkhuizers voerden samen met stadsbussen, muzikanten, een big band, een Opel-club en het carillon van de Martinitoren het muziekstuk Lijn 3 uit. Hierdoor was deze buitenwijk een half uur lang het centrum van Groningen.

Maatschappelijke en culturele opgave

De aanleiding voor Lijn 3 was de wijkvernieuwing, onderdeel van de herstructurering van de naoorlogse woonwijken in Nederland. Vinkhuizen is een typische wijk uit de Nederlandse wederopbouwperiode van de jaren 50, 60 en 70. Deze wijken waren aan het eind van de 20ste eeuw aan een herstructurering toe. De operatie vormde het eerste decennium van de 21ste eeuw een centraal aandachtspunt in de grotere steden in Nederland. 

Lijn 3 toonde de specifieke eigenschappen van Vinkhuizen. Daarnaast richtte dit project de blik op de herstructurering als maatschappelijke en culturele opgave. Lijn 3 organiseerden we in samenwerking met MPD-EXPORT, met componist Robert van der Tol en vele vrijwilligers. Alles werd live uitgezonden door de lokale radiozender OOG Radio.