Nieuw in Stad 5: Groningen in vogelvlucht
2018

Eind 2010 bracht GRAS het boek Nieuw in Stad uit: een overzicht van de woningbouw in Groningen gedurende de vijf voorafgaande jaren. Acht jaar later was het tijd voor een opvolger! Deze keer deden we het net iets anders.

Voor deze nieuwe editie van Nieuw in Stad vlogen Peter de Kan en Bram Esser vermomd als Kiek en Kras over de stad. Ze tekenden verhalen van oude en nieuwe bewoners op. Het resultaat lees je in Groningen in Vogelvlucht. Het boek plaatst nieuwbouwprojecten in een breder kader en laat ze tot leven komen.

En dat overzicht van alle nieuwe woningen dan? Dat maakten we ook nu, alleen deze keer niet gepresenteerd in een boek, maar op een fonkelnieuwe website. Hier vind je (bijna) alle nieuwe woningen in Groningen vanaf 2006, mét fraaie foto's.

Symposium Nieuw in Stad

De presentatie van de website en het boek grepen we aan om de woningbouw in onze stad nog eens kritisch te bekijken. Hiervoor organiseerden we in september 2018 een bijzonder symposium. Met een gevarieerd programma blikten we terug op en keken we vooruit naar de woningbouwopgave. 

Wat hebben we de afgelopen vijf jaar gebouwd? Past dit in ons beleid? Bouwen we de huizen waar we in willen wonen? Passen de projecten in het Groningen dat wij voor ons zien? En niet onbelangrijk: wat bouwen we de komende vijf jaar in onze stad? Jurgen Hoogendoorn, Endry van Velzen en Jeroen Geurst gingen onder leiding van Floor Cornelisse met elkaar in gesprek.

Roeland van der Schaaf reikte op het symposium het eerste exemplaar van Groningen in Vogelvlucht uit. Diverse in het boek terugkomende bewoners waren ook op het symposium aanwezig, een mooi detail!