
Gezond in de stad
Doodziek worden de Groningers in 1826. Zeker 10 procent van de Stadjers legt in dat jaar het loodje. De oorzaak? De stormvloed van 1825. Die had op de ondergelopen landerijen rond de stad gezorgd voor een geweldige voedingsbodem voor de malariamug.
De Groninger ziekte van 1826 was zeker niet de eerste epidemie die Groningen trof. Cholera, tyfus en de pest: regelmatig was het raak. Ziekte en gezondheid zijn dan ook al sinds jaar en dag onderdeel van de stadsplanning. Onze stad zit vol herinneringen aan die relatie: van riool en waterleiding tot ziekenhuizen, watertorens, gasthuizen en brouwerijen.
Tijdens Open Monumentendag 2020 doken we in deze rijke geschiedenis. Dat deden we met een bijzondere tour langs vijftien bekende en onbekende plekken, die samen het verhaal van ziekte en gezondheid in Groningen vertellen. Voor wie liever zelfstandig op pad ging, maakten we de Gezond in Groningen-audiotour. Zo ontdekten mensen hoe ziekte en gezondheid het aanzien van onze stad hebben bepaald.
Headerbeeld: Openluchtzwembad De Papiermolen, 1967 // Bureau Voorlichting gemeente Groningen // Beeldbank Groningen (collectie Groninger Archieven)