Open Monumentendag // Mini-tentoonstelling Ecolobio
10 september 2022

Monumenten zijn het toppunt van duurzaamheid. Ze staan er al jaren en hebben hun waarde bewezen. Maar dat maakt een monument nog niet energiezuinig, laat staan klimaatneutraal. Hier ligt een grote opgave. Want hoe verduurzaam je een monument zonder dat het ten koste gaat van bestaande waarden? Tijdens Open Monumentendag organiseerden we in het vernieuwe stadhuis een mini-tentoonstelling over duurzame bouwmaterialen.

Het heden, verleden en de toekomst van duurzaamheid 

Duurzaamheid: da’s echt iets van nu, toch? Nou, niet helemaal. Ook duurzaamheid heeft een geschiedenis. Van enkel glas naar dubbel glas, van kolenkachel naar centrale verwarming, van enkelsteensmuur naar spouwmuur: talloze innovaties maakten onze gebouwen de afgelopen decennia duurzamer.
 
Met mini-tentoonstelling Ecolobio gingen we op zoek naar de historische wortels van duurzaamheid. Ook blikten we vooruit: je zag en voelde hoe duurzame innovatie eruitziet. Bezoekers ontdekten de circulaire, lokaal geproduceerde producten en nieuwe (of gewoon stokoude) ecologische en natuurlijke bouwmaterialen die ons gaan helpen om onze huizen én monumenten een duurzame toekomst te geven.

Illustratie: Sanne Boekel

MAAK MIJ DUURZAAM!

Aan de hand van drie voorbeelden gingen we tijdens Open Monumentendag op zoek naar de (on)mogelijkheden van het verduurzamen van ons erfgoed: het pas gerenoveerde stadhuis, het prachtige Groot Handelshuis (ook bekend als de oude V&D) en het Groninger Hoofdstation, dat aan de vooravond van een verduurzamingsslag staat. De rondleidingen werden gegeven door de betrokken opdrachtgevers, architecten en ontwikkelaars.

Headerbeeld: STV en Tjeerd Veenhoven