Open Monumentendag // Iedereen Welkom
2021

Groningen is een plek waar verschillende mensen en culturen elkaar ontmoeten. Juist die ontmoeting maakt de stad. Al eeuwen trekken mensen naar Groningen, denk aan godsdienstmigranten, militairen, wetenschappers, (gast)arbeiders, vluchtelingen en (internationale) studenten. Samen vormen ze Groningen.

In, maar zeker ook buiten de stad treffen we tal van gebouwen die symbool staan voor invloeden en culturen van buiten. Voor ontmoeting dus. Het eerst komen dan natuurlijk gebouwen op als het station – de poort tot de stad – en de talloze hotels. Of neem het Ommelanderhuis achter het Forum: de plek waar de bestuurlijke vertegenwoordigers van de Ommelanden verbleven en vergaderden.

Naast gebouwen zijn er ook plekken die ontmoeting representeren. Denk aan het Noorderplantsoen, dat mede werd aangelegd als flaneerplek voor de stedeling. Of de naoorlogse wijken die werden opgezet vanuit het idee van de wijkgedachte. Ook daarin speelde ontmoeting een rol. Maar ook panden als zwembaden, badhuizen, scholen, kerken, wasserettes en stations kunnen het verhaal vertellen. 

GRONINGER ONTMOETINGSKAART

Op de Groninger Ontmoetingskaart brengen we aan de hand van een aantal hoofdcategorieën verschillende plekken en gebouwen onder de aandacht die staan voor culturele uitwisseling en ontmoeting. Ga op pad langs de Siebe Jan Boumaschool, de Korenbeurs, pakhuis De Sleutel, het Blauwe Dorp, VERA, de Indische Buurt of winkelcentrum Paddepoel. En laat je onderweg verrassen door onverwachte plekken en toevallige ontmoetingen.

De ontmoetingskaart kun je hier straks downloaden. Hij ligt op Open Monumentendag het informatiepunt naast de Martinikerk. 

ONTMOETINGSTOCHTEN

Wil je liever mee met een ontmoetingstocht? Tijdens Open Monumentendag bieden we rond het jaarthema twee verschillende rondleidingen aan. Inspiratie komt uit de gebouwen en plekken uit de Ontmoetingskaart. Het zijn niet zomaar rondleidingen: het is de bedoeling dat de verschillende deelnemers elkaar tijdens de tocht ook echt ontmoeten en hun ervaringen met elkaar delen. Zo ontstaat een gesprek tussen iedereen die meedoet.

Wandeltocht met Bram Esser: oorlog en ontmoeting
Zaterdag 11 september, start om 11.00 uur en 16.00 uur, Paviljoen Sterrebos

'Mijn monument is jouw monument' is het landelijke thema van Open Monumentendag 2021. Het gaat over ontmoeting, inclusiviteit en toegankelijkheid: iedereen is welkom! Ontdekkingsreiziger van het alledaagse Bram Esser geeft met zijn wandeltocht een bijzondere twist aan het thema. Zijn tour gaat over oorlog en strijd.

De tour start bij paviljoen Sterrebos, bij het DUO-gebouw, op zaterdag 11 september. Daar wacht Bram op het terras op je. We hebben het over Bommen Berend die op deze plek zijn commandopost had ingericht, over het Engelse Kamp en talloze andere zaken. We eindigen de tocht bij de Molukse kerk in De Wijert: een ontmoetingsplek met een bijzondere geschiedenis die nauw verbonden is aan Koninklijk Nederlands Indisch Leger.

Fietstocht met Jaap Ekhart: op bezoek bij studentenverenigingen
Zaterdag 11 september, start om 11.00 uur en 14.00 uur, Martinikerk (Boter- en Broodhuisje)

De stad Groningen telt ruim 60.000 studenten. Velen daarvan ontmoeten elkaar in hun geliefde sociëteitsgebouwen. Normaliter zijn die gesloten voor het publiek en alleen toegankelijk voor leden. Zo niet op zaterdag 11 september. Een aantal studentenverenigingen opent de deuren van hun monumentale panden voor het publiek, en iedereen is welkom. Ga mee met ervaren gids Jaap Ekhart en kom alles te weten over de geschiedenis van een van onze oudste subculturen.

Let op: hoewel iedereen welkom is, zijn alle tours volgeboekt!