Panorama Groningen // Lezing Floris Alkemade
2020

Het College van Rijksadviseurs schetst met Panorama Nederland een aantrekkelijk toekomstperspectief voor Nederland. In oktober doet de reizende tentoonstelling Groningen aan. Samen met het Provinciaal Bouwheerschap en Forum Groningen organiseert GRAS parallel aan de tentoonstelling een gespreks- en lezingenserie. We gaan daarmee dieper in op de thematiek die Panorama Nederland agendeert. Op 8 oktober was de beurt aan rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Repair with Gold / Opklunderd mit gold

Rijksbouwmeester Floris Alkemade ontwikkelde samen met zijn College van Rijksadviseurs de tentoonstelling Panorama Nederland. Een verbeelding van een optimistisch en aantrekkelijk toekomstperspectief waarbij de nadruk ligt op de positieve effecten, ook daar waar de aanpassingen offers vragen. De complexe ruimtelijke opgaven van nu bieden tevens een uitgelezen kans on Nederland rijker, hechter en schoner te maken. Het oproepen van ‘verlangen naar verandering’ is volgens hem cruciaal, en daarvoor is verbeeldingskracht nodig.

In de Groningse gemeente Eemsdelta werkt de rijksbouwmeester aan zo’n verbeelding. De opgave is het herstellen van aardbevingsschade en het versterken van de schoonheid van het cultuurhistorisch landschap. Alkemade zou de aanpassingen graag doen in de traditie van de Japanse techniek Repair with gold.

Kunnen sporen van breuk en herstel bijdragen aan een nieuw wenkend ruimtelijk perspectief voor de gemeente Eemsdelta? Kunnen we de zichtbare aardbevingsschade herstellen om de schoonheid van het cultuurhistorisch waardevolle gebied met zijn karakteristieke dorpen van een optimistisch ruimtelijk perspectief te voorzien?

Luister terug

Kon je niet bij deze lezing aanwezig zijn? We hebben 'm voor je opgenomen!

Foto's: Nienke Maat