De Ploeg Hotspots
2018

In 2018 vierden we dat precies honderd jaar geleden Groninger kunstenaars een nieuwe stroming startten: De Ploeg. Het Groninger Museum deed dit met een grote tentoonstelling: ‘Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928’. Maar de tentoonstelling moest ook voelbaar zijn buiten het museum. Daarom maakten we samen een fietsroute: De Ploeg Hotspots.

Fietsroute langs meesterwerken van De Ploeg

Het Groninger Museum vroeg GRAS een aantal routes vorm te geven waarin we op bijzondere wijze het werk van De Ploeg verwerkten in de openbare ruimte. Om De Ploeg te eren, gebruikten we de liefde van weleer als inspiratie. We brachten Ploeg-werk letterlijk terug naar ‘de bron’ en plaatsten het liefdevol in de (hedendaagse) context van de stad en het landschap. 

Uitzichten die Ploeg-leden met rake strepen en prachtige kleuren schilderden, plekken waar ze graag zaten, werkten, discussieerden of peinzend naar buiten staarden. De routes brengen bewuste bezoekers, Ploeg-liefhebbers of toevallige voorbijgangers langs replica’s van deze kunstwerken. De selectie van de werken kwam in samenwerking met het Groninger Museum tot stand.

Waar staan ze?

In de Groninger binnenstad zie je de werken op de ramen van The Student Hotel, café Der Witz, Huize Maas en het pakhuis op de hoek van het Lage der A en de Dwarsstraat. Ook buiten de binnenstad zie je ze, op acht locaties. Voor de kunstwerken die buiten de stad staan werkten we samen met kunstenaar Lambert Kamps.

Benieuwd? Download het routeboekje (PDF), stap op de fiets en ga alle Ploeg-werken langs!