Spouwhaus
22 – 25 augustus 2013

Vergeet Het Blok, Eigen Huis en TuinHelp mijn man is klusser en alle andere klusprogramma’s die RTL4 en SBS6 over ons uitstorten. Spouwhaus was iets totaal anders: een wervelende voorstelling, kluscursus en sitcom ineen. Een live bouwvoorstelling waarbij het publiek letterlijk met de neus bovenop de bouwpraktijk zat. In tien dagen tijd werd door de leden van Spouwhaus een echt huis gebouwd. Een bouwsoap vol schroeven, glaswol, stucwerk, kit en ander bouwmateriaal.

Net als bij een echte soap kon het publiek de afleveringen los, maar ook als serie volgen: van de aanleg van het fundament tot het plaatsen van douche, toilet en het dak. Getooid met een draadloze microfoon gaven de leden van Spouwhaus commentaar op wat er op de bouwplaats gebeurde en passeerden talloze tips, oplossingen en natuurlijk ook problemen die bij iedere bouw- en ontwerpklus voorbij kwamen. 

Het Spouwhaus-team bestond uit Emiel Noordhuis en Paul van Bussel (pvanb architecten), Hans Overdiep en Tjalling Zondag (Zofa architecten), ontwerper Melle Koot en bouwfilosoof Freddie Brossois.

Spouwhaus werd mede mogelijk gemaakt door de vriendelijke ondersteuning van Technische Unie Groningen, Brands Bouwgroep, BouwCenter Meijer Foxhol, Dofine Wall, Floor Creations, Just in Case, Leusink Watersnijden en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

De voorstellingen vonden plaats op donderdag, 22 augustus t/m zondag 25 augustus 2013 tijdens Performing Arts Festival Noorderzon.