Straatventers
19 december 2020

Het project Straatventers was in 2020 een aanmoediging om na te denken over mogelijkheden voor de verrijking van het programma van de binnenstad. Het was een vervolg op het Wittestoelenplan, waarbij GRAS als cadeau aan de stad en als kritische reactie op het tekort aan openbare zitplaatsen in 2009 witte kartonnen krukjes 'losliet' in de binnenstad.

Ontwerper Lambert Kamps ontwierp een mobiel verkoop- of weggeefpunt, als knipoog naar de grootsteedse straatcultuur in steden als New York, Mumbai en Keulen. Die staat nogal haaks op de strak georganiseerde openbare ruimte in Groningen.

Waar elders straathandelaars hun boterham verdienen met zo creatief mogelijke handel in kastanjes, paraplu's, het poetsen van schoenen en 'echte' Gucci-zonnebrillen, kun je hier hooguit luisteren naar muzikale traktaties. Met een woud aan regels leggen we de vrije handel in de frisse lucht zo veel mogelijk aan banden. 

Daarom trakteerde GRAS eenmalig op echte mobiele Groninger poffert-to go, vanuit een bijzonder mobiel object in de openbare ruimte. Vanaf de straatventerskar konden voorbijgangers de stad bovendien eens vanaf een mobiel balkon aanschouwen, maar ook overtallige huisraad met mede-Groningers ruilen: een echte marktplaats 'in real life'. 

Muzikanten van All the Days After ruilden hun liedjes voor echte poffert, maar er waren ook Groningers die een levenswijsheid inruilden voor een glaasje warme glühwein. De exacte locaties van de Straatventerskar deelden we via Twitter. Onder meer het Hoofdstation, de Vismarkt en de Waagstraat werden aangedaan.