Van tiny house naar lutje hoeske
2017

Samen met GRAS onderzocht de gemeente Groningen in 2017 hoe we in onze mooie stad ruimte zouden kunnen bieden aan tiny houses. Dat deden we samen met een grote groep Groningers die enthousiast worden van wonen in zo'n lutje hoeske

Wat is eigenlijk de definitie van een tiny house? Welke vormen zijn denkbaar? En wil je het zelf bouwen of juist niet?

Welke voorzieningen heb je nodig voor een tiny house? Zijn waarden als vrijheid, duurzaamheid, eenvoud en betaalbaarheid allemaal even belangrijk? Wat mogen we zeker niet vergeten? En hoe kunnen we het fenomeen tiny house echt ‘Gronings’ maken?

Op zaterdag 23 september organiseerden we een symposium: Van tiny house naar lutje hoeske. De dag was bedoeld om te inspireren en te informeren. Daarnaast was het voor tiny housing-liefhebbers de perfecte plek om elkaar te ontmoeten. Workshops, inspirerende presentaties en ontdekkingstochten door de stad lieten de pak 'm beet 150 deelnemers zien wat er mogelijk zou kunnen zijn. 

Volgend op het symposium organiseerden we verschillende ateliers waarin ontwerpers en architectuurstudenten van de Academie van Bouwkunst samen onderzochten op welke plek tiny houses gerealiseerd zouden kunnen worden, hoe ze eruit zouden kunnen zien en wat het allemaal zou moeten kosten. De resultaten toonden we online, maar ook in een tiny house dat tijdens Let's Gro voor de Der Aa-kerk stond. Uiteindelijk presenteerden we alles aan vertegenwoordigers van de gemeente, als basis voor verdere plannen rondom tiny housing in Groningen.

Onderstaande foto's (op de laatste drie na) maakte David Vroom.