Wijkcinema
2005-2010

In het kader van de (sociale) wijkvernieuwing organiseerde GRAS het project Wijkcinema. Met een openluchtbioscoop gaven we bewoners van Groningse herstructureringswijken de mogelijkheid om te laten zien hoe zij wonen en hoe ze zich in hun wijk bewegen.

Waarop oriënteren bewoners zich en van welke voorzieningen maken zij gebruik? Wat zijn de waardevolle plekken in de wijk en waar conflicteert hun (gewenste) leefpatroon met de ruimtelijke orde?

Op zoek naar antwoorden ging de Wijkcinema onder leiding van een journalist/filmmaker met een camera op pad. Het resultaat was een aantal bewonersinterviews, filmpjes van ontmoetingen tussen professionals en buurtbewoners en korte clips die de verhalen achter de gevels toonden.

De films werden gemonteerd en op locatie getoond in een speciaal voor de Wijkcinema gebouwde mobiele cinema: een grote tent in een bijzondere vorm, geplaatst op een aanhanger, die plaats bood aan 25 bezoekers en een groot projectiescherm.

Met het project Wijkcinema wilde GRAS de bewoners van de wijkvernieuwingswijken bewust maken van de ruimtelijke veranderingen die zich in hun wijk voordeden en de invloed hiervan op hun eigen leven. In het verlengde daarvan bezag Wijkcinema in hoeverre er een gat bestond tussen de beleidsintenties van gemeente en ontwikkelaars en de wensen van bewoners.

Wijkcinema #1: Tuinwijk

In september 2005 kwamen meer dan honderd Tuinwijkers op een donderdagavond naar de mobiele bioscoop om een bijzondere film over hun wijk te bekijken.

De gemeente had destijds plannen voor sociale wijkvernieuwing voor deze volksbuurt. De film was bedoeld om aan de vooravond van deze gemeentelijke plannen een portret te krijgen van de buurt, maar ook om Tuinwijkers bij elkaar te krijgen en hun mening over hun eigen woonomgeving te laten uiten.

GRAS liet door kunstenaar Erik Botman speciaal voor de gelegenheid een mobiele cinema bouwen. De uitvouwbare bioscoop viel in de smaak, net als de gratis popcorn en limonade overigens. De film over de Tuinwijk werd gemaakt door architect/filmmaakster Annet Ritsema.

Wijkcinema #2: Corpus den Hoorn (editie 1)

Een jaar later, in september 2006, landde de Wijkcinema in Corpus den Hoorn. De wijkvernieuwing was in deze naoorlogse wijk op dat moment in volle gang. Maar hoe verhuis je een vijver vol zeldzame karpers? En wat doe je met een rottweiler als je moet verkassen van een woning met tuin naar een portiekflat?

Groot en klein leed stond centraal in de film Groeten uit Corpus den Hoorn, die Janine Abbring in opdracht van GRAS maakte. Tegen de achtergrond van alle (toekomstige) veranderingen toonde de documentaire een bijzondere wijk: divers en vol verhalen.

Meer dan 500 nieuwsgierige bewoners kwamen naar het Overwinningsplein om te kijken naar een film die speciaal voor hen was gemaakt.

Wijkcinema #3: Lewenborg

In de zomer van 2008 was de wijk Lewenborg aan de beurt. Camerajournalist Erik-Sjoerd Nauta maakte in opdracht van GRAS een film over de wijk. De mobiele cinema was inmiddels door Lambert Kamps behoorlijk doorontwikkeld.

Hoe is het om in Lewenborg te wonen? Wat vinden bewoners eigenlijk van hun eigen wijk? En hoe staat het met alle vernieuwingen in Lewenborg, zijn dat ook echt verbeteringen? Erik-Sjoerd verdwaalde in de bloemkoolwijk en ging op zoek naar sterke verhalen over wijk, bewoners, gebouwen en veranderingen. 

De première was op zaterdag 6 september tijdens de Startmanifestatie Lewenborg. GRAS kwam met de mobiele bioscoop - deze keer naar een ontwerp van Lambert Kamps - naar Lewenborg om de film te presenteren. Ongeveer 150 mensen bezochten de voorstelling.

Wijkcinema #4: Corpus den Hoorn (editie 2)

In 2010 maakte Janine Abbring samen met Erik-Sjoerd Nauta een tweede film over de wijkvernieuwing in Corpus den Hoorn. Op zaterdag 29 mei vertoonden we deze nieuwe wijkfilm - met de naam 'Corpus, vier jaar later' - tijdens het jaarlijkse wijkfeest.

'Corpus, vier jaar later' borduurde voort op de film van vier jaar eerder en blikte daarmee terug op de wijkvernieuwing. De kernfiguren die in de eerste film waren geïnterviewd, hadden we wederom opgezocht.

Uitstapje naar Milaan

In 2008 ging de mobiele bioscoop van Lambert mee naar de Salone del Mobile in Milaan. Daar werd hij getoond aan bezoekers van deze internationaal bekende meubelbeurs. De locatie maakte het extra bijzonder: het openluchtzwembad Piscina Argelati aan het Piazza Arcole, de uitvalsbasis van het Designersblock.

De tent werd al snel het middelpunt van het feestgedruis tijdens de Salone. Om meteen maar even de functionaliteit van de bioscoop te showen, draaide een Engelstalige versie van The Society Club in de cinema.