Wittestoelenplan
2009

Waar hoor je de laatste nieuwtjes, puf je uit van een wandeling of observeer je wat de mode is deze zomer? Oudere heren kunnen terecht op een bankje aan de Vismarkt en slimme jongeren op de trappen van het Academiegebouw. Maar verder zijn – tenzij je de portemonnee wilt trekken – comfortabele plekken in de binnenstad van Groningen schaars. Tijd om daar wat aan te doen, vond GRAS in 2009.

Veel plekken zijn in de loop der tijd semi-openbaar geworden. Terrassen zijn bijvoorbeeld openbaar toegankelijk, maar alleen als er ook geconsumeerd (en afgerekend!) wordt. Verder domineren gele steentjes en winkelend publiek de binnenstad. 

Ter ere van ons tienjarig bestaan deelden we gratis krukjes uit: een zogenaamd ‘Wittestoelenplan’. Met deze knipoog naar het ‘Wittefietsenplan’ van Provo uit de jaren 60 van de vorige eeuw vroegen we aandacht voor de veranderingen die de openbare ruimte had ondergaan. 

Met 200 witte krukjes met een opdruk, ontworpen door vormgever Lisa Sportel, hoopte GRAS Groningers gelegenheid te geven de openbare ruimte weer eens vanuit een ander gezichtspunt te bezien. Op de krukjes stond: ‘Gereserveerd voor jou! Zet mij daar neer waar jij graag wilt zitten.’ 

De ‘witte stoelen’ verspreidden we in de mei 2009 in de binnenstad. En het werkte! We zagen dat Groningers én bezoekers van de stad ze daadwerkelijk gebruikten om uit te rusten, een ijsje te eten, een toren van te bouwen en om de stad eens op een andere manier te bekijken.