Manifestatie // Wonen in Stadshart
2016-2017

Steeds meer mensen willen in de binnenstad wonen. Ruimte is er genoeg, maar toch vinden veel mensen geen goede plek. Vooral 55-plussers, starters, zelfstandig ondernemers en jonge gezinnen hebben het lastig. Daar moet iets aan gedaan worden. GRAS werkte in 2016 en 2017 aan de manifestatie Wonen in Stadshart, een initiatief van de gemeente Groningen.

Wonen in Stadshart onderzocht hoe er in het stadshart meer en vooral andere woonruimte gerealiseerd kan worden. Daarbij ging het nadrukkelijk om boeiende nieuwe oplossingen: passend bij de stad en met liefde ontwikkeld en ontworpen. 

Wonen in Stadshart was meer dan alleen een studie naar mogelijkheden. Naast de studielocaties was het ook een oproep aan architecten, ontwikkelaars, pandeigenaren en natuurlijk bewoners zelf om met plannen en ideeën te komen. En natuurlijk werkten we toe naar een doel: realisatie.

In januari 2017 telde de manifestatie 21 locaties. Daar werd hard op gestudeerd door architecten van binnen en buiten Groningen. Op dat moment was al veel werk verzet en kregen de plannen vorm.

De architecten presenteerden onder leiding van Marcel Tankink hun plannen aan elkaar en aan bewoners, ontwikkelaars, collega-architecten en andere geïnteresseerden.

In mei 2017 openden Rijksbouwmeester Floris Alkemade en wethouder Roeland van der Schaaf de tentoonstelling Wonen in Stadshart. De tentoonstelling toonde veertien inspirerende plannen voor wonen in de binnenstad.

WISH

Gekoppeld aan de manifestatie verscheen eind oktober 2017 het boek WISH, vol interessante woonprojecten in de binnenstad en inspirerende essays over wonen in het hart van de stad. Wethouder Van der Schaaf reikte op een door GRAS georganiseerd symposium over de manifestatie het eerste exemplaar uit.